Minden, ami vintage, retro és boldog békeidők!

Vintro

Vintro

Evelyn Nesbit, a modell, akiért szó szerint öltek

2018. október 15. - KMJudit

Evelyn Nesbit már kamaszlányként elbűvölte a XIX. század végi, XX. század eleji New Yorkot, a kor helyi művészeinek múzsája volt, mindannyian le akarták festeni vagy fényképezni. Cégek versengtek, hogy arcával reklámozhassák a termékeiket, férfiak tömkelege pedig birtokolni akarta őt. Evelyn szépsége végül inkább átok volt számára, mint áldás.

Evelyn Nesbit 14 éves kora óta modellkedett, később a színészetbe is belekóstolt. Csupán 20 évesen hozzáment a multimilliomos Harry Kendall Thaw-hoz. De a lány karrierje sötét fordulatot vett, amikor a New York-i ismert építészt, Stanford White-ot meggyilkolták. A férfit 1906 júniusában lőtték le a Madison Square Garden tetején, mely az akkori sajtó szerint "az évszázad peréhez" vezetett. A történelem során ez volt az első alkalom, hogy ezt a kifejezést használta a média egy perre. A gyilkos Nesbit milliomos férje volt, aki bosszúból lőtte le White-ot, amiért az állítólag megerőszakolta az akkor még csak 14 éves Evelynt.

pinterest3_1.jpg

Kép: Otto Sarony felvétele Evelyn Nesbitről, Pinterest

 pinterest1_1.jpg

Kép: Otto Sarony, 1902, Pinterest

 

Evelyn 1884-ben született a pennsylvaniai Pittsburgh mellett. 11 éves volt, amikor édesapja meghalt, így édesanyja, aki addig háziasszony volt, rákényszerült, hogy munkát vállaljon, hogy el tudja tartani Evelynt és a kisöccsét. Sajnos Mrs. Nesbitnek irreális elképzelései voltak a munka világáról, és többek között ez is oka volt annak, hogy képtelen volt tartós állást szerezni, és anyagilag gondoskodni a gyermekeiről. Így sokszor rokonoknál éltek az anyagi támogatásukra utalva.

Idővel Evelyn édesanyja Pittsburghbe ment varrónői munkát keresni, a gyerekeket pedig erre az időre a rokonoknál hagyta. Végül egy textilüzletben kapott eladói állást, és néhány hónap múlva magához vette a gyerekeit, akik szintén beálltak dolgozni, Evelyn 14 évesen, az öccse 12 évesen, korukra való tekintet nélkül napi 12 óráztak heti hat napon keresztül.

 

evelyn_nesbit_theatrical_cabinet_card_by_otto_sarony_1901_ids_lib_harvard_eu.jpg

Kép: Otto Sarony felvétele, 1901, ids.lib.harvard.eu

 

 

Ebben az időszakban egy művész felfigyelt a lány kivételes szépségére. Felkérte, hogy álljon neki modellt az egyik festményéhez, amiért 1 dollárt kapott (mai árfolyamon kb. 7000-8000 forint). Ekkor ismerte fel Evelyn, hogy így sokkal könnyebben és élvezetesebben kereshet pénzt, így elhatározta, hogy innentől kezdve modellkedni fog. Édesanyja nem volt elragadtatva az ötlettől, de hát a pénz beszél.

 

pin.jpg

Kép: Pinterest

Evelyn karrierjének beindítása érdekében a család New Yorkba költözött, csakhogy az anyát meglepte az ottani kiélezett munkaerő-piaci verseny. Végül ez oda vezetett, hogy Evelynnek kellett eltartani a családot a modellkedésből. Az első megbízás James Carroll Beckwith-től jött, akinek munkájával megnyílt az út a város művészei felé. Hamarosan ő lett a legkeresettebb modell New York-ban.

Olyan művészeknek állt modellt, mint Frederick S. Church, Carle J. Blenner, Herbert Morgan, Rudolf Eickemeyer, és Otto Sarony. A kor női magazinjainak legkeresettebb címlaplánya lett: a Cosmopolitan, Vanity Fair, The Delineator, Harper's Bazaar, Ladies' Home Journal mind alkalmazták. Emellett arckrémeket, fogkrémeket és más termékeket reklámozott. Arca megjelent a cigarettás dobozokon, képeslapokon, zsebtükrökön, és még sorolhatnánk, mi mindenen. A Coca-Cola, Swift, Prudential és más cégek naptáraiban is szerepelt, így ő lett az első pin-up girl.

A kamasz lány hamar megunta, hogy órákig pózol modellként, igyekezett rávenni édesanyját, hadd kezdjen bele a színészkedésbe. Hamarosan kóruslányként szerepelt a Florodora című színműben, melyet a Broadwayn a Casino Theaterben adtak elő. A következő szerep azonnal jött, a The Wild Rose-ban játszott, szintén a Broadwayn. Egyéves szerződést kötött Vashti, a roma lány szerepére. A sajtó odáig volt nemcsak a szépségéért, hanem a színészi képességeiért is.

 

pinterest5.jpg

 

Kép: Pinterest / Hoghton Library /  Harvard Univerity

 

 

pinterest2_1.jpg

 Kép: Pinterest

 

Ebben az időszakban ismerkedett meg Stanford White-tal, akivel hamarosan barátok lettek. Az építész segített a családnak hozzájutni egy sokkal nagyobb lakáshoz, és Evelyn kisöccsét támogatta a katonai akadémiára való felvételben. Nesbitéket anyagilag is segítette, cserébe pedig mindig Evelyn körül legyeskedett. A lány számára White apafigura volt, de hamar kiderült, hogy a férfinak más szándékai voltak.

 

prairieghostcom.jpg

Kép: Stanford White, prairieghost.com

 

Egy alkalommal, mikor Mrs. Nesbit elutazott Pittsburghbe, White meghívta Evelynt a lakására vacsorázni. A lány később arról számolt be, hogy pezsgőt fogyasztottak, majd becsípett, és az utolsó emléke az estéről az volt, hogy egy sárga kimonóba öltözik át. Másnap reggel félmeztelenül ébredt White mellett. Senkinek nem beszélt az esetről, White pedig továbbra is játszotta a szülői szerepet.

17 évesen Evelyn megismerkedett John Barrymore-ral. John igyekezett szakítani a szülői örökséggel, és a színészet helyett illusztrátori pályára vágyott. Ám ezzel a munkával nem keresett elég pénzt ahhoz, hogy a modellnél számításba jöhessen. Bár Evelyn kedvelte a fiút, és egy ideig jártak is, édesanyja és White nem hagyta jóvá a kapcsolatot. Evelynt beíratták egy New Jersey-beli bentlakásos iskolába, és bár John az anyósjelölt és White előtt megkérte a lány kezét, Evelyn nemet mondott.

 

pinterest4.jpg

Kép: Pinterest

 

Rengeteg férfi versengett Evelyn kegyeiért, de a lánynál az elsődleges szempont az anyagi biztonság volt. Randizott a polo játékos James Montgomery Waterbury-vel, a fiatal magazintulajdonos Robert J. Collierrel és a pittsburghi szén- és vasútbáró fiával, Harry Kendall Thaw-val.

Végül Thaw vagyona lett a befutó, és hamarosan Mrs. Nesbittel együtt már úton is voltak Európába. A kitűnő anyagi háttér ellenére Thaw furcsa, instabil személyiség volt, és az elbűvölő európai út helyett egy rettentően rohanós utat szervezett. Ki akarta fárasztani Mrs. Nesbitet, hogy megszabaduljon tőle, és kettesben maradhasson Evelynnel. A folyamatos anya-lánya feszültség azt eredményezte, hogy a mama visszament Amerikába, a pár pedig folytatta az útját Párizs felé.

Párizsban Thaw megkérte Evelyn kezét, de a lány kikosarazta, mivel tudta, hogy a milliomosnak mennyire fontos, hogy a felesége szűzen lépjen be a házasságba, így elárulta, mit tett vele White. Thaw forrongott a dühtől, Evelynt egy ausztriai kastélyban két héten át fogva tartotta, megkorbácsolta és szexuálisan bántalmazta. Később bocsánatot kért tőle, mondván, nem tudja, mi ütött belé. És igen, a pénz elég volt Evelynnek, hogy megbocsásson a férfinak, és igent mondjon a házassági ajánlatra, habár Thaw-nak négy évébe telt meggyőzni a modellt. A férfi anyja áldását adta a frigyre azzal a feltétellel, hogy Evelyn felhagy színészi és modell karrierjével. Evelyn beleegyezett, és a házasságkötés után a család kúriájában éltek édeshármasban Thaw anyjával. Thaw mama volt a ház ura felállítva a viselkedési normákat. Időközben Nesbit mama is párra talált, megházasodott és teljesen elidegenedett lányától.

 

sharesunday_com.jpg

 Kép: sharesunday.com / Pinterest

 

1906. június 25-én a Thaw házaspár New Yorkban készült következő európai útjára. Erre az estére jegyük volt Edgar Allan Woolf Mam'zelle Champagne c. premierjére, melyet a Madison Square Garden tetején tartottak. A vendégek között ott volt White is. 11 órakor, az előadás vége felé Thaw előkapta a pisztolyát és három lövést eresztett White-ba, eltalálva a fejét és a hátát. Az építész a helyszínen életét vesztette.

 

pinterest_harry_after_shooting.jpg

Kép: Thaw-t elvezetik a gyilkosság után / Pinterest

 

Másnap a média beszámolt az eseményről feltárva Evelyn titkát is, akit nem kímélt a sajtó. Senki sem védte meg a modellt, inkább támadás célpontja volt. Thaw-t bebörtönözték, de édesanyja kijátszotta a pillanatnyilag nem beszámítható kártyát, persze sok-sok pénz fejében és a legjobb ügyvédek közbenjárásával. Nem akarta, hogy fia börtönbe jusson, hanem áldozatként állította be, úgy, hogy közben ne bélyegezzék őrültnek. Egy kórházban helyezték el, ahol luxuskörülmények közt tartózkodott.

 

1901.jpgKép: Pinterest

 

1910-ben Evelyn Berlinben fiúnak adott életet, Russel William Thaw-nak. A modell állította, hogy a gyerek Thaw-é, a férfi tagadta az apaságot. 1915-ben elváltak, majd egy évre rá Nesbit hozzáment a táncos Jack Cliffordhoz, akivel egy színpadon szerepeltek. Ám az ő házasságuk sem volt boldog. Úgy tűnik, a nyilvánosság nem hagyta, hogy új életet kezdjen, a "halálos szépség" becenevet aggatták rá, és folyamatosan kapcsolatba hozták a "playboy gyilkossal". Clifford Evelyn mellett elnyomva érezte magát, így 1918-ban elhagyta feleségét, 1933-ban pedig elváltak.

1926-ban Evelyn elvesztette táncos állását a Moulin Rouge Cafe-ban, ezért öngyilkosságot kísérelt meg. Még akkor is nyomozott utána egy Thaw által megbízott detektív, hogy figyelje volt feleségét, valamint napi 10 dollárt juttatott neki a férfi a régi szép idők emlékére. Thaw meglátogatta a kórházban, de soha nem jöttek újra össze. Evelyn később csendes életet élt, és 1967-ben, 82 évesen halt meg egy Santa Monica-i szanatóriumban.

 

Ha tetszett a cikk, és érdekel a vintage és retro világ, kövess a Facebookon.

 

Forrás: www.thevintagenews.com

A bejegyzés trackback címe:

https://vintro.blog.hu/api/trackback/id/tr6014300973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pangea 2018.10.16. 10:09:19

Nagyon érdekes volt, köszi.

arncht 2018.10.16. 14:18:32

ilyenkor nehez eldonteni, hogy aldas vagy atok volt ez az adottsag.

benőjenő 2018.10.16. 14:41:38

sem áldás, sem átok. egy tulajdonság
süti beállítások módosítása