Minden, ami vintage, retro és boldog békeidők!

Vintro

Vintro

Hedy Lamarr - Gyönyörű színésznő és zseniális feltaláló

2019. december 24. - KMJudit

Hedy Lamarr osztrák származású színésznő, a régi Hollywood természetes szépségéről ismert alakja, akinek nevéhez fűződik az a kommunikációs technológia, melyen a GPS, a WiFi és a Bluetooth alapul.

 

hedy20.jpg

 

Olyan filmekben aratott sikert, mint a Sámson és Delila vagy a Fehér rakomány, ám tudományos teljesítményét hosszú ideig figyelmen kívül hagyták. Hedwig Eva Maria Kieslerként született 1914. november 9-én Bécsben egy módos zsidó családba. Bankigazgató édesapja rengeteg figyelmet szentelt egyetlen gyermekének. Arra tanította, hogy nyitott szemmel járjon-keljen a világban. Hosszú sétáik alatt különféle gépek működéséről, például a nyomdagépekről és az autókról mesélt neki. Ezek a beszélgetések alakították a kislány gondolkodásmódját, és már ötévesen azon kapták, hogy a saját zenegépét darabjaira szedi, majd újra összerakja, hogy megérthesse a működését. Zongorista édesanyja pedig a művészetekbe vezette be, balett- és zongoraórákra járatta.

 

lamarr.jpg

 

16 évesen a szépségének köszönhette, hogy Max Reinhardt rendező felfedezte. Berlinben színészetet tanult, és 1930-ban megkapta első kis szerepét A pénz az utcán hever c. filmben. Széleskörű ismertségre csupán 1932-ben tett szert, a vitatott Extázis c. filmben nyújtott alakításáért.

 

hedy14.jpg

 

Hamarosan a színésznő nagy rajongója lett Fritz Mandl, osztrák fegyvergyáros. 1933-ban összeházasodtak, de házasságuk rövid életűnek bizonyult. Lamarr azt nyilatkozta a kapcsolatról, hogy tisztában volt vele, hogy nem lehet sohasem színésznővé, amíg Mandl felesége. Férje totális egyeduralkodó volt házasságukban, Lamarr csupán játékszere volt, nem volt saját élete, és úgy tekintett rá, mint akinek irányításra volt szüksége. Boldogtalan volt, a férje barátainak és botrányos üzletfeleinek - akik némelyike a náci párt tagja - a fogadásakor ugyan mosolyt erőltetett magára. 1937-ben Londonba menekült Mandl elől, ám magával vitte azt a tudást, melyet ezeken az összejöveteleken hallott a háborús fegyverkezésről.

 

via GIPHY

 

Londonban bemutatták Louis B. Mayernek, az MGM Studio vezetőjének. Ezzel a találkozással bebiztosította a helyét Hollywoodban. Elbűvölte az amerikai közönséget bájával, szépségével, és a kiejtésével. Hollywoodban rengeteg ismert és különc személyiséggel megismerkedett, köztük volt a pilóta Howard Hughes.

 

hedy6.jpg

 

Elsősorban Hughes tudományos újítások iránti lelkesedése fogta meg, aki inspirálta és motiválta is Lamarrt. A színésznő otthon is és a felvételek szüneteiben is különböző dolgok feltalálásával töltötte az idejét. Hughes magával vitte repülőgépgyárakba, és bemutatta a folyamatban részt vevő tudósoknak. Míg Lamarr indítéka az innováció volt, Hughes gyorsabb repülőgépeket szeretett volna előállíttatni, és eladni az amerikai hadseregnek. Lamarr tanulmányozta a leggyorsabb madarakat és halakat, melyek uszonyát illetve szárnyát kombinálva új repülőgép szárnyakat tervezett. 

 

 

lamarr7.jpg

 

Lamarr szárnyalt, többek között feltalált egy továbbfejlesztett stoplámpát és egy Coca Colához hasonló szénsavas üdítőt. Mindazonáltal legjelentősebb találmánya a második világháborúnak köszönhetően jött létre.

 

hedy17.jpg

 

1940-ben Lamarr egy vacsorán megismerkedett George Antheillal, aki szintén feltaláló és egyben különc figura volt. Lamarrhoz hasonlóan őt is az újító szellem vezérelte. Több közös témájuk is volt a színésznővel, de mindkettejüket legfőképpen a háború foglalkoztatta. Antheil emlékei szerint Lamarr kijelentette, hogy rosszul érzi magát azért, mert míg ő itt Hollywoodban hatalmas összegeket keres, másokat a háború nyomorúsága sújt. Mandllal való házassága most előnynek bizonyult abból a szempontból, hogy a vendégségek során nagy ismeretre tett szert a fegyvergyártás terén. Így közösen elkezdték törni a fejüket, hogyan segíthetnék győzelemre a szövetségeseket.

 

lamarr2.jpg

 

Végül egy olyan kommunikációs rendszert találtak fel, mely a torpedókat a célpontokhoz irányítja. A torpedózás nehézségekbe ütközött, mivel a frekvencia zavarásával a lövedékeket az ellenség el tudta téríteni, így azok nem értek célba. Lamarrék rendszere magában foglalta a frekvenciák gyors váltogatását az adónál és a vevőnél egyidejűleg lyukszalag segítségével. 1942-ben benyújtották a szabadalmat, ám a haditengerészet nem vette igénybe a technológiát. Inkább arra biztatták Lamarrt, hogy ha már annyira szeretné támogatni a háborút, inkább használja fel a szépségét hadi kötvények népszerűsítésére.

 

hedy13.jpg

 

Lamarr szabadalma azelőtt lejárt, hogy egy fillért is látott volna belőle. Míg filmsikerei folyamatosak voltak, feltalálói teljesítményét sokáig nem ismerték el. Csupán a halála előtti években kapott díjat érte. 1997-ben az Electronic Frontier Foundation a technika úttörőjének járó kitüntetést adományozta neki. Ő lett az első női kitüntetettje a BULBIE Gnass Spirit of Achievement Bronze Award-nak, azaz a Feltalálói Oscar-díjnak szintén 1997-ben. 2014-ben, halála után 14 évvel fogadták be a National Inventors Hall of Fame köreibe. 

 

 hedy11.jpg

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a Facebookon is!

 

 

Képek: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://vintro.blog.hu/api/trackback/id/tr10015364150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.01.06. 14:38:14

"Lamarrék rendszere magában foglalta a frekvenciák gyors váltogatását az adónál és a vevőnél egyidejűleg lyukszalag segítségével."

Kár, hogy erről nem írsz részletesebben, nagyon érdekelne. Szerintem analóg vezérlés lehetett, vagyis a vivőre ültetett jel csak annyi volt, hogy jobbra vagy balra, így nem lehetett a rádión megadni a következő frekvenciát. Ez esetben a torpedóban is kellett lennie egy lyukszalagolvasónak, és a kettőnek az indítástól a becsapódáig szinkron kellett működnie. Persze ez rövid idő volt, nem jelentett nagy műszaki kihívást a megvalósítása. Nem hiszem, hogy a rádión küldték a következő frekvencia kódját, mert bármilyen - nem csak szándékos - zavar véglegesen megszakította volna a kapcsolatot.

Viszont szerintem ennek nincs sok köze a Wi-Fihez, a GPS-hez vagy a Bluetooth-hoz. Ezeknél lényegében adatmultiplexelés történik, vagy az adatcsatornákat váltogatják az adatfolyamban, de a frekvencia nem változik, kivéve amikor pl. a Wi-Fi auto üzemmódban induláskor keres egy lehetőleg nem zavart frekvenciát (csatornát). De ez nem gyakran és rendszeresen történik, hanem csak alkalmanként.

arncht 2020.01.06. 14:38:19

Fantasztikus no lehetett, elkepeszto, hogy ennyire sokoldalu volt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.01.07. 21:38:18

"Lamarrék rendszere magában foglalta a frekvenciák gyors váltogatását az adónál és a vevőnél egyidejűleg lyukszalag segítségével."

Most akkor lyukszalag vagy lyukkártya? Én a lyukkártyára tippelnék, mert annak kisebb ugyan a tárkapacitása, csak hát egy torpedó becsapódásáig nem is kell sok, viszont a leolovasó mechanika sokkal egyszerűbb.

@térgépész:

"eléggé túl van hájpolva ez a Lamarr dolog."

Szerintem inkább pusztán arról lehet szó, hogy a színésznő műszaki érdeklődése megtetszett az egyik rajongójának, aki azzal akart imponálni a csajnak, hogy bevette az említett szabadalmába.
süti beállítások módosítása