Minden, ami vintage, retro és boldog békeidők!

Vintro

Vintro

Magyar retro gyufásdoboz design - 1. rész

2018. október 26. - KMJudit

Az ember leleményességét mutatja, hogy a még a gyufásdobozok apró felületét is felhasználja reklám és propaganda céljára. A szocialista érában gyakoriak voltak az állami cégek hirdetései, a korabeli ideológia jelmondatai, illetve gyakorlati, a mindennapi életre vonatkozó tanácsok, például a munkavédelemmel kapcsolatban, és még sorolhatnánk. Ezek az üzenetek gyakran ötletes grafikával illusztrálva jutottak el az átlagemberekhez.

Most lássunk három témakört: az Állami Biztosító, a Fővárosi Köztisztasági Hivatal hirdetéseit, valamint tanácsokat arra vonatkozóan, hogy mi a teendő abban az esetben, ha második világháborús bombát találunk. 

Az Állami Biztosító

 

A második világháború teljesen szétzilálta a magyar biztosításügyet. Több biztosító székháza is leégett, megrongálódott, 45 millió pengőnyi anyagi kárt okozva. Ezzel együtt fontos iratok, nyilvántartások is megsemmisültek. Majd óriási infláció következett, 1946 júniusában az állam moratóriumot hirdetett, augusztusban bevezették a forintot. Több biztosító is felszámolta magát, a maradékot pedig államosították a Gazdasági Főtanács irányításával. 1949. június 20-án megalapították az Állami Biztosító Nemzeti Vállalatot, melynek saját gyufásdobozreklám sorozata volt a különféle biztosítási típusokról, vagy magáról a biztosításkötés hasznosságáról.

 

Életbiztosítás:

flickr.JPG

 

 A biztonság kulcsa a biztosítás:

flickr10_1.JPG

 

Tanuló baleset biztosítás:

 

pinterest7.jpg

 

 

Gépjármű biztosítás:

 

flickr1.JPG

 

flickr8.JPG

 

pinterest1_2.jpg

 

Háztáji biztosítás:

flickr10.JPG

gdc1simonfrench_wordpress.JPG

 

flickr11.JPG

 

Még a hízósertést is bebiztosíthattuk:

flickr2.JPG

 

Háztartási biztosítás:

 

pinterest5_1.jpg

 

 

Fővárosi Köztisztasági Hivatal

Budapest tisztaságáról szervezetten már 123 éve gondoskodnak. 1913 óta napi szinten történik szemétszállítás a fővárosban, melyért 1936 óta fizetnek a polgárok, ennek díját akkoriban házbérkrajcárnak nevezték. A második világháború utolsó két évében ideiglenesen megszűnik a szolgáltatás, munkások hiányában, illetve az eszközök, telephelyek egy részének megsemmisülése miatt. A háború után azonnal nekilátnak a romok eltakarításának,1949. június 30-án pedig megalakul a Fővárosi Köztisztasági Hivatal.

 

flickr3.JPG

pinterest.JPG

 

flickr4.JPG

 

flickr13.jpg

 

Ha bombát találsz, szólj a tanácsnak!

 

A háború után több ezer fel nem robbant bomba, gránát volt országszerte, melyek jelentős veszélyt jelentettek az emberek számára. Emiatt az állam kampányt indított, hogy ha valaki bombát talál, a biztonsága érdekében ne nyúljon hozzá, kerítse körül, szóljon a tanácsnak, amely tűzszerészek bevonásával ártalmatlanítja a bombát. Hasznos, életmentő tanács, hiszen az emberi kíváncsiság és sokszor butaság értelmetlen halálesetekhez vezetett.

 

flickr7.JPG

 

flickr12.jpg

 

flickr9.JPG

pinterest2.JPG

 

pinterest3.JPG

 

pinterest4.JPG

 

pinterest6.jpg

 

pinterest8.jpg

 

FOLYT. KÖV. további témájú gyufásdobozokkal.

Képek forrása: Pinterest, Flickr

Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnél értesülni a legfrissebb retro és vintage témájú posztokról, kövess a Facebookon!

A bejegyzés trackback címe:

https://vintro.blog.hu/api/trackback/id/tr1614321835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.10.27. 15:11:54

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: tanácsrendszer volt a szocializmus idején, az önkormányzat helyett tanács volt

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2018.10.28. 19:19:49

@Madave: ja, értem kösz. Gondolom olyasmi volt, mint most az önkormányzati képviselő testület .
süti beállítások módosítása